Vilken spindel är det här? – Få hjälp att identifiera din spindel

Många har frågor om spindlarna de stöter på. Har du tagit ett foto på en spindel och undrar vilken art det är? Skicka in bilden, så svarar jag med experttips och identifiering!

Skicka in din spindelbild till felix@spindelfri.se

Vanliga Spindelarter i Hemmet – Hur Identifierar Man Dem?

Spindlar är en naturlig del av vårt ekosystem, och de är duktiga på att hålla insektsbeståndet under kontroll. Men vi vet att alla inte tycker om att ha spindlar i sitt hem. Om du inte vill dela ditt utrymme med dessa småkryp, är det helt okej att ta till åtgärder. Här är några av de vanligaste spindlarna som kan dyka upp i svenska hem:

  • Större Husspindel (Tegenaria gigantea) – En stor, brun spindel som gärna vistas i hörn och källare. Vanlig i svenska hem under hösten, när den söker värme.
  • Mindre Husspindel (Tegenaria domestica) – Mindre än den större husspindeln men kan ändå vara skrämmande. Den trivs i samma miljöer som sin större släkting.
  • Vargspindel (Lycosidae) – En aktiv jagare som ofta inte bygger nät utan jagar sina byten direkt. Vargspindeln kan vara snabb och rörlig, vilket gör den lätt att upptäcka om den kommer in i huset.
  • Fettspindel (Araneidae) – Känd för sitt stora nät som kan fånga små insekter. Den är inte farlig, men många tycker att den är skrämmande på grund av storleken.
  • Hoppspindel (Salticidae) – Små men nyfikna, hoppspindlar är duktiga på att hoppa och kan ibland dyka upp på väggar eller fönster. De är inte farliga men kan vara oväntade att hitta i ditt hem.
  • Större Skuggspindel (Huntsman Spider) – En stor, snabb spindel som kan vara skrämmande att stöta på. Den är ofta mörk i färgen och syns ofta i fuktiga utrymmen.
  • Korsspindel (Araneus diadematus) – Känd för sitt cirkulära nät och det karakteristiska korsmönstret på bakkroppen. Vanlig i trädgårdar men kan ibland hitta sig in i huset om dörrar eller fönster lämnas öppna.

Oavsett om du gillar spindlar eller inte är det förståeligt att du vill hålla dem ute från ditt hem. Det är helt okej om du inte vill ha spindlar i din närhet – vi håller oss gärna på respektfullt avstånd. Men om spindlarna ändå lyckas ta sig in till ditt hem, kan det vara på sin plats att vidta åtgärder. Som vi brukar säga: ”Kommer de in till mig, är det deras fel, tyvärr!”

Våra spindelfällor är designade för att fånga spindlar på ett tryggt sätt för dig som inte gillar spindlar. Fällorna är formade som ett hus eller triangel, vilket gör att du inte ens behöver kolla i fällorna om du inte vill. Lägg ut dem på strategiska ställen runt ditt hem, låt dem arbeta, och efter 3-6 månader är det bara att slänga dem och sätta ut nya – superlätt!

Hittade du inte din spindelart?

Om du inte hittar den spindelart du letar efter i listan ovan, är du varmt välkommen att maila mig ( felix@spindelfri.se ). Jag hjälper gärna till att identifiera din spindel och återkopplar så snabbt jag kan. Under sektionen nedan kan du dessutom ta del av tidigare identifierade spindlar som vi fått inskickade till oss, för att kanske hitta en liknande art.

Tidigare identifierade spindlar

Äggspindel på trägolv, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Äggspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Alexander

” Upptäckte en spindelsort i min lägenhet som jag inte känner igen och undrar vad det är för någon. ”

Svar:

Utifrån de bifogade bilderna och din beskrivning bedömer jag att spindeln du observerade troligen är en äggspindel – en spindelart som ofta återfinns i svenska hem. Äggspindlar är kända för sitt unika utseende och karakteristiska form, vilket gör dem relativt lätta att identifiera. För att hjälpa dig att bekräfta identifieringen rekommenderar jag att du söker på ”äggspindel” online. Där hittar du ett flertal detaljerade bilder, jämförelser och ytterligare information om hur du identifierar just denna spindelart. Om du vill fördjupa dig i ämnet finns även en omfattande guide om hur du identifierar äggspindlar och andra vanliga spindelarter.

Läs mer om äggspindlar
Tjock fettspindel på filt, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Fettspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Janne

” Hittade en spindel hemma i mitt hus uppe i norra Norrland men har inte lyckats identifiera den skickar med 2 bilder på den för att höra om du har någon aning om vad det kan vara för släkte. ”

Svar:

Baserat på de två bilder du skickade och din beskrivning tror jag att spindeln du hittat i norra Norrland troligtvis är en fettspindel (Steatoda bipunctata) – en spindelart som tillhör familjen klotspindlar (där även den kända svarta änkan ingår). Fettspindlar har en relativt stor, brun bakkropp med ett karakteristiskt fettglans och finns oftast inomhus, exempelvis i källare eller på vindar. Även om kroppslängden normalt ligger mellan 4–8 mm kan vissa exemplar uppvisa en något större storlek, vilket kan stämma med din mätning på 8–10 mm.

Läs mer om fettspindlar
Liten vargspindel på finger, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Vargspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Eva

” Har försökt hitta denna spindel på nätet men hittar inte. Har du
någon aning? 🙂 ”

Svar:

Tack för ditt meddelande! Utifrån den inskickade bilden bedömer jag att spindeln sannolikt tillhör familjen vargspindlar. Vargspindlar är kända för sina robusta kroppar och distinkta mönster, vilket gör dem relativt lätta att känna igen.

Läs mer om vargspindlar
Stor husspindel på presenning, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Större husspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Peder

” Hittade Dig på nätet och ville bara höra om Du kan identifiera denna spindel som jag hittade i e presenning utanför vårt hus. Det kanske är en vanlig ”husspindel” men tyckte teckningen på ryggen såg speciell ut? Kul om du har tid att svara! ”

Svar:

Tack för ditt meddelande. Utifrån bilden verkar det som att du har en vanlig husspindel, och jag skulle säga att det troligtvis handlar om en av de två arter vi kallar ”Större husspindel” – alltså antingen Eratigena atrica eller Eratigena duellica. Den där speciella teckningen på ryggen du nämner är just det som får mig att tro att det är en av dessa arter, som är välkända här i Sverige.

Läs mer om större husspindlar
Liten hoppspindel i kök, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Hoppspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Linnea

” Vi har upptäckt en typ av spindel i vårt hus som dyker upp ibland, mest i vårt kök. Men har aldrig sett en sådan och undrar vad det kan vara för sort. Vet du vad det är för något? ”

Svar:

Utifrån bilden verkar det som att spindeln du sett kan vara en hoppspindel, möjligen inom släktet Akela. Eftersom bilden är lite mörk blir det svårare att göra en exakt artbestämning, men de karaktäristiska dragen pekar åt hoppspindel-riktningen. Hoppspindlar är kända för sin aktiva jakt och snabba rörelser, något som stämmer överens med utseendet på den spindel du skickat.

Läs mer om hoppspindlar
Mindre musspindel klättrar på toalettsvägg, identifierad av Spindelfritt.se.

Identifierad som: Mindre Musspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Andreas

” Denna spindel satt på lur inne på min toa, har aldrig sett något liknande här hemma. Vet du vad det är? ”

Svar:

Tack för bilden och din fråga! Utifrån den bifogade bilden bedömer jag att spindeln på din toa troligtvis är en mindre musspindel. Dessa spindlar är relativt vanliga inomhus, särskilt i fuktiga miljöer som toaletter och badrum, och de är kända för sina snabba rörelser och effektiva jakttekniker. Även om det ibland kan vara svårt att göra en exakt artbestämning enbart utifrån en bild, visar de typiska utseendekännetecknen att det rör sig om en mindre musspindel.

Läs mer om mindre musspindlar
Större skuggspindel äter byte i sitt nät, identifierad av Spindelfritt.se

Identifierad som: Större skuggspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Nahir

” Vi har haft denna spindel hängande utanför vår radhusdörr i några månader nu. Den kommer endast fram på kvällen. Bilden kanske inte är optimal men hoppas du kan se vad det är. ”

Svar:

Tack för ditt meddelande. Det är helt normalt att spindlar håller sig gömda under dagen och blir aktiva först på kvällen – det är då de jagar och är som mest aktiva.

Utifrån bilden skulle jag säga att det ser ut som en Större skuggspindel (Drassodes cupreus). Om du söker på namnet kommer du nog att se likheter mellan din spindel och bilder på arten. Den är vanlig i Sverige och trivs ofta nära hus och trädgårdar.

Läs mer om större skuggspindlar
Kolsvart spindel som klättrar på vägg, möjligen en rörspindel.

Identifierad som: Tube-dwelling spindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Pontus

” Såg denna idag på jobbet. Blev nyfiken på vad det är för spindel. ”

Svar:

Tack för din bild – verkligen en intressant spindel! Den här var lite knepigare att identifiera, men jag skulle säga att det ser ut som en Tube-dwelling spider, en spindel inom familjen araneomorfa spindlar.

Dessa spindlar är kända för att bygga rörformade bon där de ligger gömda och väntar på byten. Utseendet och kroppsformen på din spindel stämmer väl överens med arten, även om det kan vara svårt att säga exakt vilken det är utan en närmare undersökning.

Kontakta mig om du vet mer om den här spindeln
Större skuggspindel med unikt mönster på bakkroppen, identifierad av Spindelfritt.se

Identifierad som: Större skuggspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Mattias

” Kan du säga vad detta är för något? ”

Svar:

Wow, vilken häftig spindel – och vilket snyggt mönster den har på kroppen! Tack för bilden.

Det ser ut att vara en Större skuggspindel (Drassodes cupreus). Den är en snabb och aktiv jägare som oftast håller sig gömd under dagen och blir mer synlig på kvällen. Mönstret på kroppen kan variera en del, men din bild visar verkligen de typiska dragen för arten.

Läs mer om större skuggspindlar
Kundinskickad dubbelsidig bild på en vargspindel på chiliplanta med inzoomad och utzoomad vy – spindelfritt.se

Identifierad som: Vargspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Marie

” Jag hittade denna spindel på min chiliplanta, undrar om du vet vad det är för ngn? Aldrig sett innan ”

Svar:

Vilket spännande fynd! Och vilken häftig bild – vargspindlar har verkligen ett unikt mönster.

Det ser ut att vara en vargspindel (familj Lycosidae). De är vanliga i Sverige och känns igen på sitt distinkta ryggmönster, även om färgerna kan variera mellan olika nyanser av brunt, grått och svart för att ge bra kamouflage. De är snabba jägare som inte bygger nät utan istället jagar sitt byte direkt.

Läs mer om vargspindlar
Inzoomad kundinskickad bild på en korsspindel i spindelnät vid fönster med grön utomhusmiljö – spindelfritt.se

Identifierad som: Korsspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Sören

” Vilken spindel? Den fanns i åre. ”

Svar:

Det där ser ut som en korsspindel (Araneus diadematus), en av våra vanligaste spindlar i Sverige. Mönstret på benen och kroppen stämmer väl in på arten, men utan att se undersidan är det lite svårare att vara helt säker.

Korsspindlar bygger stora, runda nät och syns ofta utomhus under sensommaren och hösten. De är helt ofarliga och viktiga för ekosystemet eftersom de håller nere mängden insekter.

Läs mer om vargspindlar
Kundinskickad bild på en halvmosad större husspindel – spindelfritt.se

Identifierad som: Större husspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Linda

” Känns som jag ser spindlar över allt och funderar till och med på att flytta !!
Skickar en bild på spindeln så får ni se vad det kan vara ?? Vad ska vi göra för att få bort dom ?? ”

Svar:

Hej! Jag förstår att det kan kännas som att spindlar är överallt just nu – de söker sig ofta inomhus under sensommaren och hösten.

Utifrån bilden ser det ut som en husspindel, troligen av den större art som är vanlig i svenska hem. De är helt ofarliga, men kan kännas störande när de dyker upp i ditt hem.

För att få bort spindlarna på ett effektivt sätt, varför inte prova våra spindelfällor? Genom att placera ut dem på strategiska ställen i ditt hem kan du fånga spindlarna utan att behöva hantera dem direkt. Det är ett enkelt sätt att hålla ditt hem spindelfritt, samtidigt som du slipper se dem.

Och för att minimera risken att få in spindlar kan du också:
– Täta springor och fönster där de kan ta sig in.
– Hålla hemmet rent från damm och små insekter, som ofta lockar spindlar.

Läs mer om Större husspindlar
Kundinskickad bild i lägre kvalitet på en mindre husspindel i badrums handfat – spindelfritt.se

Identifierad som: Mindre husspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Carina

” Är det här en spindel som kan bita människor? ”

Svar:

Hej och tack för din fråga och bild! Det ser ut som en vanlig husspindel, troligen den mindre varianten som finns i Sverige.

Alla spindlar i Sverige har faktiskt gift och kan bitas om de känner sig hotade, men det är väldigt ovanligt att de biter människor. De gör det oftast endast om de känner sig trängda eller i fara för sina liv. Och det är inget vi behöver oroa oss för – inget spindelgift i Sverige är farligt för oss människor. Däremot kan ett bett kännas irriterande, men det är mer som en reaktion för att skydda sig.

Så, ingen större fara – de vill bara vara ifred, precis som vi!

Läs mer om Mindre husspindlar
Inskickad, något suddig sammanslagen bild som visar en korsspindel – spindelfritt.se

Identifierad som: Korsspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Marie

” Jag undrar vad detta är för spindel vi hittade på vår uteplats i vår nyproducerade lägenhet. ”

Svar:

Utifrån både bilderna och din beskrivning ser det ut som en korsspindel (Araneus diadematus). De randiga benen, den ljusgula/brungula färgen och den mörkbruna ovansidan stämmer väldigt bra med denna art.

Korsspindlar är ganska vanliga här i Sverige och de har en tendens att ha variationer i färg och mönster, vilket kan göra att de ibland ser lite olika ut beroende på individen. De är även kända för att vara ganska snabba och kan kännas lite klibbiga på benen, precis som du nämner.

Läs mer om korsspindlar
inskickad, suddig bild på vargspindel för artidentifiering – spindelfritt.se

Identifierad som: Vargspindel

Klicka för att förstora bilden

Insändare: Marie

” Kom med frukten från Ica Maxi, troligtvis bananer? ”

Svar:

Det ser ut som en vargspindel. De har ofta ljusa streck på kroppen, vilket är ett kännetecken för den här arten. Även om bilden var lite suddig, känns det som en ganska säker gissning.

Vargspindlar är helt ofarliga för oss människor och hjälper faktiskt till att hålla efter små insekter – så du behöver inte vara orolig. Men om du skulle vilja hålla hemmet spindelfritt på ett enkelt sätt, kan våra spindelfällor vara ett bra alternativ för att fånga dem utan att behöva oroa dig för att stöta på dem.

Läs mer om Vargspindlar
Skicka in din spindelbild till felix@spindelfri.se