Om spindelfobi

VAD ÄR SPINDELFOBI?

Spindelfobi eller så kallad ”arachnofobi” betyder att du känner en intensiv rädsla för spindlar. Det är inte alls ovanligt för oss människor att ogilla spindlar och andra insekter så bara för att du är rädd för spindlar behöver det inte betyda att du har spindelfobi. För människor som har en riktig fobi har det ofta en större inverkan på deras liv.

En fobi eller just spindelfobi är inte bara en rädsla för spindlar utan en kraftig intensiv och överväldigande känsla som du kan få när du ser eller tänkte på spindlar. arachnofobi och andra fobier kan också hindra dig från att delta i aktiviteter som du känner kan ha en betyda att du kommer vara i närheten av spindlar.

Spindelfobi behöver inte heller betyda att du har fobi för just spindlar utan även spindelnät. För vissa så kan spindelnät vara värre då det leder till en intensiv oro över att det finns en spindel i närheten.

Som tur är så går det att behandla arachnofobi genom KBT ( kognitiv beteendeterapi ). Där man i egen takt möter sina rädslor.

ORSAKER TILL SPINDELFOBI

Varför så många har just spindelfobi vet man inte till 100 % då det är olika från person till person, men man tror att det har med vår överlevnadsinstinkt att göra. Tänkt dig förr i tiden när vi bodde utomhus och inte var lika säkra som vi är idag. Blev man biten av en spindel då så kunde man dö, och hur konstigt det än låter så finns det fortfarande djup rotat i oss.

De flesta fobierna bildas oftast från tidigare negativa erfarenheter. Så när det kommer till just arachnofobi är det möjligt att du kan ha haft en negativ erfarenheter av spindlar tidigare i ditt liv.

De flesta fobierna förekommer oftast före 10 års ålder men det är möjligt att utveckla en fobi i alla åldrar. Det är också möjligt att utveckla spindelfobi baserad på miljö, så om dina föräldrar eller andra i din närhet hade spindelfobi så kan det innebära en ökad risk att utveckla samma fobi.

VANLIGA SYMPTOM

Vanliga symptom på arachnofobi eller fobier i allmänhet.

  • Panikångest
  • Hjärtklappning
  • Svårt att andas
  • Muntorrhet
  • Svettningar
  • Darrningar

Är du som jag och ogillar att se spindlar hemma hos dig? Testa då våra spindelfällor. Det som är så bra med just denna spindelfälla är att den är formad som ett hustak så du själv inte behöver se de fångade spindlarna om du inte vill. Det är helt enkelt bara att kasta den efter ett par månader och ställa ut nya. Här kan du hitta fällan.Här kan du hitta fällan