Fakta om spindlar i Sverige

För den som inte gillar spindlar så känns alla spindlar farliga och obehagliga. Men finns det spindlar i Sverige som kan ge allvarliga bett?

Svaret på den frågan är ganska enkel: Nej, det finns inte några spindlar i Sverige som kan ge dödliga bett. Däremot finns det några spindlar som kan bita genom huden och i värsta fall ge en allergisk reaktion.

Okej, nu när vi vet att inga spindlar i Sverige är dödliga så kan vi gå in på lite mera fakta om just spindlar i Sverige.

Hur många spindelarter finns det i Sverige?

  • Runt 700 olika spindelarter finns i Sverige.

Vilka är de vanligaste arterna i Sverige?

  • Mindre husspindel (Tegenaria domestica)
    Mindre husspindel kallas även för husspindel eller helt enkelt en vanlig husspindel. Husspindeln är släkt med den stora husspindeln och luffarspindeln. En mindre husspindel är inte farlig för oss människor men kan var obehagliga om man inte gillar spindlar. Mindre husspindlar blir mellan 6-10mm i längd beroende på ifall det är en hane eller hona. Honorna brukar vara 9-10mm medan hanen blir 6-9mm. Vanligaste plasterna man ser dem på är både inne och utomhus på väggarna men även i källare och på vindar..
  • Större husspindel (Eratigena atrica)
    Stor husspindel är en av de största spindlar som vi har i Sverige. Den kan bli upp till 18,5mm beroende på om det är en hane eller hona. Honorna kan bli upp till 18,5mm medan hanen kan bli upp till 15mm. Räknar man med benen också så kan en stor husspindel bli upp till 75mm med oftast mellan 45mm till 75mm. Så en stor husspindel kan bli väldigt stor. En stor husspindel kan bitas men gör det bara om den känner sig hotad. De är också extremt snabba och kan på korta sträckor komma upp till en halvmeter på en sekund. Obehagligt tycker vi och det är därför vi använder oss av spindelfällor.
  • Kärrspindel (Dolomedes fimbriatus)
    Den här spindeln är också stor och lever som namnet avslöjar i våtmarker. Kärrspindeln blir i mellan 20-25mm. Men räknar man med benen också så kan den bli upp till 70mm.Risken att bli biten är liten om du inte är mycket i skog och mark och om du inte provocerar kärrspindeln, som är väldigt aggressiv. Det är ganska lätt att identifiera en kärrspindel då de oftast har två vita linjer på kroppen.
  • Luffarspindeln (Tegenaria agrestis)
    Den giftiga luffarspindeln dök upp vid Öresundsbrons fäste några år efter att bron invigts. Den kom då från den konstgjorda ön Pepparholmen och har sedan dess spridit sig uppåt i landet. Förmodligen har den liftat med tåg då den enbart hittats längs järnvägsnätet. Luffarspindelns bett kan ge allvarliga symptom som illamående och i vissa fall vävnadsskador.
  • Större sporrspindel (Cheiracanthium punctorium)
    Sporrspindeln kan bitas så att det verkligen känns, men sannolikheten för att du ska träffa på en är extremt liten eftersom den lever i kärr. I Sverige hittades den redan på 40-talet men på senare tid allt oftare, framför allt på Öland, Småland och på Gotland. Större sporrspindel har oftast en kroppslängd på 10-15mm.
  • Lockespindel (Opiliones)
    Det finns 28 olika lockespindlar i Sverige. Lockespindlar saknar förmågan att producera silke och gift. De jagar oftast levande föda på nätterna genom att springa ifatt sina byten men äter också döda insekter och andra spindeldjur som till exempel fästingar. De är ganska lätta att identifiera en lockespindel då deras ben är så mycket längre än deras kropp, upp till 20 gånger kroppslängden. Lockespindlars kroppslängd ligger runt 1,5-9mm.
  • Vargspindel (Lycosidae)
    Vargspindlar kan även kallas för jaktspindlar. De använder sig inte av sitt nät för att få föda, utan jagar själv sina byten. Vargspindeln är en av de spindlar som har bäst syn, vilket man kan förstå eftersom de jagar aktivt efter småkryp. De jagar oftast på nätterna och under dagtid så håller de sig gömda. Eftersom det finns så många arter av just vargspindel så är det svårt att säga exakt var alla olika arter brukar leva, men de finns överallt i hela Sverige. Man kan se dem i skogar, våtmark och jordbrukslandskap. En vuxen hona blir ungefär 8mm medan hanen blir ungefär 6mm.
  • Presentspindel (Pisaura mirabilis)
    Presentspindel kallades förut för rovspindel. Den använde inte något nät för att få föda utan den jagar själv aktivt efter byten hela tiden. Jag vet inte exakt varför de bytte namn på just denna spindel men jag kan tänka mig att det har med att hanen erbjuder honan en gåva innan parning. Honan är som vanligt större än hanen, honan blir ungefär 12-16mm medan hanen blir 10-13mm i kroppslängd. Presentspindeln har en slank kropp och långa ben. Den kan ha många olika färger då det finns många olika arter av just presentspindeln, men vanligaste är brun, rödbrun och gråaktiga nyanser på kroppen.
  • Hoppspindel (Salticidae)
    Det finns 55 olika arter av hoppspindlar i Sverige. Som namnet avslöjar så är hoppspindlar väldigt bra på att hoppa och använder den förmågan även när de jagar. Hoppspindlar har även väldigt bra syn som gör att de kan hoppa från blad till blad i ett träd ifall de ser en död insekt till exempel. Honorna har en kroppslängd på 5-7mm medan hanen har en kroppslängd på 4-5,5mm. De flesta hoppspindlar befinner sig i skogar och våtmark.
  • Fettspindel (Steatoda bipunctata)
    Fettspindeln tillhör familjen klotspindlar, där bland annat svarta änkan ingår. Fettspindeln har en ganska stor bakkropp som är brun och brukar oftast se lite fettglänsande ut. Denna spindel finns oftast inomhus, både i källare och på vindar. Kroppslängd på en fettspindel kan variera men brukar vara mellan 4-8mm.
  • Korsspindel (Araneus diadematus)
    Korsspindeln tillhör familjen ”hjulspindlar” och är kända för sina skickliga nätbyggen. En vanligt myt med just korsspindeln är att det är den enda giftiga spindeln i Sverige, men det stämmer inte. Nästan alla spindlar i Sverige har någon form av gift som de använder sig när det jagar. Giftet som korsspindeln använder sig av är till och med svagare än en getings gift. Även om det kan kännas om man blir biten så är det inte farligt för oss. Som namnet avslöjar så har korsspindlar alltid flera vita prickar på bakkroppen som ser ut som ett kors. Korsspindeln har väldigt dålig hörsel och luktsinne och använder sig av sina enorma spindelnät för att få föda. Korsspindelns kropp kan bli upp till 18mm lång.

Vad äter spindlar i Sverige?

  • Spindlar är rovdjur som äter små och stora insekter och till och med andra spindeldjur.

Vill du läsa mer fakta om spindlar så kan du göra det på vår sida ”fakta om spindlar”

Med andra ord

  • Risken att bli biten av en farlig spindel är liten i Sverige men vi som tycker att spindlar är obehagliga bryr oss oftast inte så mycket om själva giftet utan tycker att spindlar är obehagliga som de är och vill inte ha dem i vår närhet.

    Lösningen för att slippa se dem är att skaffa en spindelfälla

Spindelfälla

279.00kr

Varje paket med spindelfällor innehåller 5 fällor.

Så här gör du steg för steg
1. Dra bort skyddsfilmen och vik upp fällan.
2. Hitta en bra plats att ställa den (förslagsvis längs en vägg där du sett spindlar förut).
3. Låt fällan göra sitt jobb i lugn och ro.
4. När vintern kommer, släng fällan i soporna.
5. Enkelt va?

Artikelnr: 1338 Kategori:
Läs mer